Zielona Zapaska
Home » » Bezowy torcik

Bezowy torcik

Written By Paula on niedziela, 5 maja 2013 | 15:59

Zawsze kiedy robię jakieś ciasto z dużą ilością żółtek to z białek pikę bezy. Tym razem poszłam o krok dalej i zrobiłam bezowe blaty, z których powstał torcik. Cały zniknął w przeciągu 20 minut ;)



Bezowy torcik z truskawkami

Składniki na 3 bezowe blaty:

 ~ 6 białek (białka wykorzystałam z przepisu na tartę migdałową)
 ~ 1 i pół szklanki cukru
 ~ łyżka mąki ziemniaczanej
 ~ szczypta soli


Białka ubijać na sztywno, dokrawając stopniowo cukier, ciągle miksując,. Dodać szczyptę
soli i mąkę ziemniaczaną. Na blachach do pieczenia ułożyć pergamin. Żeby wszystkie blaty bezowe były równe, należy odrysować na papierze talerz o dowolnej, wybranej średnicy. Masę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać według wzoru.

Piec w temperaturze 150°C przez jedna godzinę (najlepiej dzień wcześniej).
Studzić w uchylonym piekarniku.



Składniki na krem: 

 ~ 250ml śmietanki 30%
 ~ 250g serka Mascarpone
 ~ 1 łyżka cukru pudru

Śmietanę zmiksować z mascarpone  na gładką masę, dodając cukier.

 Ponadto: 

 ~ 500g truskawek pokrojonych w plasterki


Krem rozsmarować równomiernie na bezach i ułożyć truskawki. 
Przyozdobić.



SHARE

About Paula

0 komentarze :

Prześlij komentarz