Zielona Zapaska
Home » » Sezon na szparagi

Sezon na szparagi

Written By Paula on sobota, 25 maja 2013 | 13:17




Niestety sezon na to pyszne warzywo trwa bardzo krótko. Jednak zawsze staram się zrobić danie z nim w roli głównej ;)
Jest wiele możliwości  wykorzystywania szparagów. Monza je gotować (najlepiej al dente), zapiekać z szynką lub ugotować zupę krem. To jest tylko minimum możliwości wykorzystania szparaga.

Jakie wybrać, jak gotować?

Najbardziej znane są szparagi zielone, których nie trzeba obierać, ale należy odkroić zdrewniałą, dolną część szparaga- czyli tą najtwardszą.
Szparagi gotuje się na stojąco, aby ich główki nie były zamoczone w wodzie, w przeciwnym razie się rozgotują.
Czas gotowania: to 4-5 minut jeśli mają być
al dente. Jeśli maja być miękkie to około
10 minut.

Szparagi białe, trzeba obierać i w związku z tym należy je kupować dość grube.
Czas gotowania: 10 minut.



























W czasie sezonu zazwyczaj wybieram szparagi zielone. Nie przyrządzam z nich czasochłonnych potraw. Lubie je klasyczne. Gotowane z odrobiną soli, takie 'na ząb'. Z jajkiem ta miękko- to wariant na kolacje, albo wersja obiadowa z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym.
                                                      Polecam i życzę smacznego!!




SHARE

About Paula

0 komentarze :

Prześlij komentarz