Ratatuj może być dodatkiem do dania głównego lub być daniem zasadniczym.
Ratatouille
Składniki:~ 1 czerwona papryka
~ 1 bakłażan
~ 1 cukinia
~ 4 pomidory
~ 1 średnia cebula
~ 2 ząbki czosnku
~ sól/ pieprz czarny (zielony gruboziarnisty)
~ zioła prowansalskie
~ ocet balsamiczny- opcjonalnie
~ ser żółty (niekoniecznie)
*Ilość składników zależy oczywiście od wielkości naczynia, w której pieczemy warzywa.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Razem z olejem z patelni wyłożyć ją na spód naczynia. Czosnek zmiażdżyć i pokroić na drobna kosteczkę. Resztę warzyw umyć i pokroić w plastry i układać na przemian tak aby powstał warzywny 'ślimak'. Całość przyprawić do smaku, posypać czosnkiem i skropić octem balsamicznym. Piec w temperaturze 200 ° C przez 35 minut (włożyłam do nierozgrzanego piekarnika!!). Pod koniec pieczenia można posypać całość startym żółtym serem.
wygląda apetycznie :d
OdpowiedzUsuń