Zielona Zapaska
Home » , » Tarta migdałowo truskawkowa

Tarta migdałowo truskawkowa

Written By Paula on niedziela, 28 kwietnia 2013 | 16:36

Tak... Jak został mi tydzień do matury, to nagle przypomniałam sobie, że dawno nic tu nie dodawałam i wypadałoby coś zrobić :)
Pojawiły się już truskawki, rzecz jasna jeszcze nie polskie, ale w przystępnej cenie. Więc dzisiaj będzie tatra z truskawkami i domowym migdałowym budyniem. 



Migdałowa tarta z truskawkami

Składniki na ciasto kruche z migdałami: 

 ~ 150g mąki pszennej
 ~ 2 łyżki cukru pudru lub drobnego kryształu
 ~ 50g zmielonych migdałów
 ~ 100g zimnego masła
 ~ 1 jajko


Wszystkie składniki zagnieść. Owinąć ciasto folia spożywczą i schłodzić w zamrażalce około 15 minut (w lodówce 30 minut).

Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, po nakłuwać widelcem. Na ciasto włożyć  papier do pieczenia i wysypać fasolę, groch, kaszę w celu obciążenia . Podpiec "na ślepo" w temperaturze 200°C około 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze przez 10-15 minut do przyrumienienia się spodu (spód przygotować najlepiej dzień wcześniej).


Składniki na krem migdałowy:  

 ~ 6 żółtek
 ~ 120g cukru 
 ~ 20g mąki pszennej
 ~ 20g mąki ziemniaczanej
 ~ 450ml mleka
 ~ 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
 ~ 100g masła w temperaturze pokojowej


Żółtka i cukier utrzeć do białości. Dodać 50ml mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ekstrakt migdałowy, zmiksować. Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, ciągle mieszając tak jak budyń do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą , tak by folia dotykała krem (w celu uniknięcia kożucha na powierzchni). Wystudzić.
Masło utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce zimny budyń, cały czas miksując. Wyłożyć na kruchy spód, schłodzić.


Dodatki: 

 ~ 500g truskawek(połówki bądź ćwiartki) bez szypułek
 ~ podprażone płatki migdałów do posypania całości


* Z białek, które zostały niewykorzystane w kremie można zrobić torcik bezowy (już niedługo na blogu) lub bezy




SHARE

About Paula

1 komentarze :