Dopiero drugi raz upiekłam bułki. Za pierwszym razem były cebulowe.
Tym razem chciałam mieć domowe pełnoziarniste pieczywo. Długo szukałam dobrego przepisu, aż w końcu zmodyfikowałam kilka w jeden. Na początku trochę się obawiałam
co z tego wyjdzie przez dużą ilość mąki wysokiego typu. Gdybym nie eksperymentowała
z rodzajem mąki i w większości była by to biała, a nie pełnoziarnista to bułki
bardziej by wyrosły.
Jednak coś kosztem czegoś. Moje są mocno pełnoziarniste i zdrowsze.
Składniki:
~ 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
~ 2 szklanki mąki graham
~ 1,5 szklanki mąki pszennej
~ 2 szklanki maślanki
~ 1 łyżka masła
~ 2 łyżeczki soli
~ 20 g świeżych drożdży
~ pół szklanki letniej wody
~ 2 łyżeczki cukru
~ ziarna słonecznika, płatki owsiane, otręby pszenne, siemię lniane
~ 1 roztrzepane jajko+ 2 łyżki mleka
Na początek przygotować roczyn z drożdży z dodatkiem cukru. Poczekać aż urośnie.
W międzyczasie połączyć ze sobą mąki, dodać sól, ziarna, maślankę, masło.
Na sam koniec dodać drożdże. Całość zmiksować, widełkami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Po czasie ciasto wyjąć i wyrobić, formować w kulki po 50 gram. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Surowe bułki posmarować roztrzepanym jajkiem
z dodatkiem i masła posypać nasionami. Piec w temperaturze 200° przez 20 minut.
Studzić na kratce.
swoje pieczywko jest najlepsze! sama często piekę! Świetne
OdpowiedzUsuń