Zielona Zapaska
Home » » Kurczak w sosie curry z warzywami

Kurczak w sosie curry z warzywami

Written By Paula on sobota, 4 maja 2013 | 12:23

Słodko się tu zrobiło, więc trzeba w końcu zejść na Ziemię ;) i przyrządzić coś szybkiego na obiad. Proponuję pierś z kurczaka z pikantnym  sosem curry. Myślałam, że tym razem przesadziłam z pieprzem cayenne, ale na szczęście nikt się nie skarżył :)



Kurczak w sosie curry z warzywami


Składniki (4 porcje)

 ~ jedna pierś z kurczaka
 ~ 2 łyżki oleju
 ~ sok z cytryny
 ~ pół paczki przyprawy curry
 ~ łyżeczka słodkiej papryki
 ~ pieprz cayenne- według uznania
 ~ sól

 ~ mrożone warzywa "Mieszanka chińska"
 ~ 3 woreczki ryżu + kurkuma*
     * mąka, woda do zagęszczenia


Do miski wlać olej, sok z cytryny, dodać wszystkie przyprawy. Pierś pokroić w cienkie paski około 5 cm i dodać do marynaty. Przykryć folia spożywcza i włóżyć do lodówki na 30 minut. Po czasie rozgrzać patelnie i smażyć (na suchej) zamarynowanego kurczaka, aż do zrumienienia. W między czasie ugotować ryż, który później można podsmażyć na patelni z odrobiną kurkumy lub tylko dodać trochę do ugotowanego ryżu i wymieszać.
Na patelnię wsypać mieszankę chińską, poczekać aż się rozmrozi (warzywa powinny być
al dente). Podlać wodą i dusić przez chwilę. Przyprawić do smaku. Można zagęścić sos jeśli jest zbyt płynny małą ilością mąki z wodą. Podawać gorące z ryżem. 







SHARE

About Paula

1 komentarze :

  1. Wczoraj robiłem ryż z kurczakiem i warzywami - mrożonka z suszonymi pomidorami, polecam :)

    adis

    OdpowiedzUsuń