Kurczak w sosie curry z warzywami
Składniki (4 porcje)
~ jedna pierś z kurczaka
~ 2 łyżki oleju
~ sok z cytryny
~ pół paczki przyprawy curry
~ łyżeczka słodkiej papryki
~ pieprz cayenne- według uznania
~ sól
~ mrożone warzywa "Mieszanka chińska"
~ 3 woreczki ryżu + kurkuma*
* mąka, woda do zagęszczenia
Do miski wlać olej, sok z cytryny, dodać wszystkie przyprawy. Pierś pokroić w cienkie paski około 5 cm i dodać do marynaty. Przykryć folia spożywcza i włóżyć do lodówki na 30 minut. Po czasie rozgrzać patelnie i smażyć (na suchej) zamarynowanego kurczaka, aż do zrumienienia. W między czasie ugotować ryż, który później można podsmażyć na patelni z odrobiną kurkumy lub tylko dodać trochę do ugotowanego ryżu i wymieszać.
Na patelnię wsypać mieszankę chińską, poczekać aż się rozmrozi (warzywa powinny być
al dente). Podlać wodą i dusić przez chwilę. Przyprawić do smaku. Można zagęścić sos jeśli jest zbyt płynny małą ilością mąki z wodą. Podawać gorące z ryżem.
Wczoraj robiłem ryż z kurczakiem i warzywami - mrożonka z suszonymi pomidorami, polecam :)
OdpowiedzUsuńadis