Pojawiły się już truskawki, rzecz jasna jeszcze nie polskie, ale w przystępnej cenie. Więc dzisiaj będzie tatra z truskawkami i domowym migdałowym budyniem.
Migdałowa tarta z truskawkami
Składniki na ciasto kruche z migdałami:~ 150g mąki pszennej
~ 2 łyżki cukru pudru lub drobnego kryształu
~ 50g zmielonych migdałów
~ 100g zimnego masła
~ 1 jajko
Wszystkie składniki zagnieść. Owinąć ciasto folia spożywczą i schłodzić w zamrażalce około 15 minut (w lodówce 30 minut).
Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, po nakłuwać widelcem. Na ciasto włożyć papier do pieczenia i wysypać fasolę, groch, kaszę w celu obciążenia . Podpiec "na ślepo" w temperaturze 200°C około 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze przez 10-15 minut do przyrumienienia się spodu (spód przygotować najlepiej dzień wcześniej).
Składniki na krem migdałowy:
~ 6 żółtek
~ 120g cukru
~ 20g mąki pszennej
~ 20g mąki ziemniaczanej
~ 450ml mleka
~ 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
~ 100g masła w temperaturze pokojowej
Żółtka i cukier utrzeć do białości. Dodać 50ml mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ekstrakt migdałowy, zmiksować. Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, ciągle mieszając tak jak budyń do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą , tak by folia dotykała krem (w celu uniknięcia kożucha na powierzchni). Wystudzić.
Masło utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce zimny budyń, cały czas miksując. Wyłożyć na kruchy spód, schłodzić.
Dodatki:
~ 500g truskawek(połówki bądź ćwiartki) bez szypułek
~ podprażone płatki migdałów do posypania całości
* Z białek, które zostały niewykorzystane w kremie można zrobić torcik bezowy (już niedługo na blogu) lub bezy.
Jak zgrubne to będzię Twoja winna !
OdpowiedzUsuń