Risotto. Danie jednogarnkowe, nie szybkie. Na dodatek niefotogeniczne, bo ilekroć chciałam umieścić je na blogu, zawsze zdjęcie było nieciekawe. Tym razem uchwyciłam wszystko, tak jak być powinno.
Składniki:
~ 250 g ryżu Arborio
~ mrożona mieszanka warzyw- użyłam mieszanki na patelnię Hortex
~ 1 średnia pierś z kurczaka
~ przyprawy do marynaty:
curry
chili
sól
szczypta szafranu
~ 2 łyżki oleju
~ 2 łyżki oliwy do smażenia
~ około 1 litra bulionu
Do miski wlać olej, dosypać podane przyprawy. Pierś z kurczaka umyć i pokroić na cieknie paski, wymieszać
w marynacie. Na oliwie podsmażyć ryż, aż będzie przeźroczysty. Następnie stopniowo dolewać bulion, cały czas mieszając. Doprowadzić do miękkości podlewanym bulionem, pamiętając by cały czas mieszać, bo risotto lubi się przypalać, Pod koniec wrzucić warzywa i wymieszać.
Kawałki zamarynowanej piersi usmażyć na patelni i dodać do risotta. Całość wymieszać i doprawić do smaku.
Home
»
Dania obiadowe
»
Warzywne risotto z kurczakiem w curry
0 komentarze :
Prześlij komentarz