Zielona Zapaska
Home » » Bezy

Bezy

Written By Paula on czwartek, 14 lutego 2013 | 21:11

Myślę, że większość z nas zastanawia się co ma zrobić z niepotrzebnymi białkami z jaj, których nie uwzględnił przepis. Najlepszym sposobem na ich wykorzystanie są  słodkie bezy. 

Ostatnio przekonałam się, że zrobienie dobrej bezy może być sztuką... Dokładnie chodzi o to żeby nie dodać za dużo soku z cytryny, który rozrzedza masę, a dodanie większej ilości cukru niekoniecznie pomoże.
Tak więc zawsze miksuje białka w dwóch fazach: 

  • I:   ubijanie białka na sztywno ze szczyptą soli, dodanie cukru 
  • II:  ubijanie na 'kąpieli wodnej'+ kilka kropel soku z cytryny (około 12 minut)


Składniki: 

 ~ 4 białka
 ~ 1,5 szklanki cukru
 ~ szczypta soli
    *sok z cytryny


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać kolejno na kształt bezy w dowolnym rozmiarze. Piec w temperaturze 140° C (termoobieg) około 40 minut.








SHARE

About Paula

0 komentarze :

Prześlij komentarz