Śmietanowiec
Składniki na kruche ciasto:~ 3 szklanki mąki pszennej
~ 5 żółtek
~ pół szklanki cukru pudru
~ kostka masła pokrojonego w kostkę
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 opakowanie cukru wanilinowego
Wszystkie składniki zagnieść razem do otrzymania gładkiego ciasta. Podzielić na dwie równe części i chłodzić w zamrażalce około 3 godzin (ciasto można zrobić dzień wcześniej).
Składniki na masę śmietanową:
~ 5 białek w temperaturze pokojowej
~ 1 i pół szklanki cukru
~ szczypta soli
~ 1200g śmietany 18% (temp. pokojowa)
~ 2 opakowania budyniu śmietankowego
Ponad to:
~ 400g wiśni: świeżych, mrożonych, z kompotu albo nalewki (owoce muszą być odsączone)
Białka ubijamy na kąpieli wodnej, cukier dodajemy dopiero gdy białka będą już sztywne. Miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Dodawać stopniowo śmietanę, mieszać po woli aby białka nie opadły.
Piekarnik nagrzać do 180 C. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedna część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód formy. Wyłożyć masę śmietanową, wyrównać. Ułóżyc wiśnie tak aby nie wpadły do środka masy. Na całość zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec mniej więcej 50-60 minut.
Najlepiej kroić dobrze schłodzone.
0 komentarze :
Prześlij komentarz