Trwa u mnie właśnie remont kuchni. Jestem bardzo zadowolona, że już niedługo będę mogła korzystać z całkiem nowego wnętrza. Choć teraz na etapie przygotowań jestem już lekko zmęczona tym chaosem w całym domu.
Ogólnie jest to bardzo ciekawe kiedy stare sprzęty zaczynają działać jak nowe. Dwudziestoletni piekarnik, na który zawsze się narzekało nagle piecze ładnie i równomiernie. Szafki, które od kilku dobrych lat nie chciały się domykać, nagle zamykają się bez problemu... Może wiedzą, że to już ich ostatnie 5 minut ;)
I w tych nieco ekstremalnych warunkach upiekłam ciasto rabarbarowe. Teraz nie pozostaje mi nic innego jak odpocząć i delektować się kawałkiem.
Ciasto rabarbarowe
Składniki:
~ 2,5 szklanki mąki tortowej
~ 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
~ 0,5 szklanki mleka
~ 1 kostka masła (w temperaturze pokojowej)
~ 5 jaj
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 600 g rabarbaru
~ cukier puder do posypania
Rabarbar umyć i obrać. Następnie pokroić na kawałki, posypać cukrem ( używałam cukru drobnego i posłodziłam około 2 łyżki).
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać masło cały czas ucierając. Dodać mleko, miksować. Do masy dodawać stopniowo mąkę i cały czas mieszać, aby ciasto było puszyste. Na sam koniec ubić białko na sztywno i dodać do ciasta. Wylać do blaszki i posypać ciasto przygotowanym wcześniej rabarbarem. Piec w temp. 180-200° C 40 minut.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem, bądź polać lukrem.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem, bądź polać lukrem.
*Lukier:
~ 4 łyżki cukru pudru
~ niecały kieliszek rumu bądź sok z cytryny
~ niecały kieliszek rumu bądź sok z cytryny
0 komentarze :
Prześlij komentarz