Zielona Zapaska
Home » , » Makaron penne z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Makaron penne z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Written By Paula on czwartek, 14 czerwca 2012 | 16:02

Potrawa łatwa, szybka i sycąca. Dłużej trwa obróbka składników (siekanie, krojenie itp. ;), niż całe łączenie na patelni. Uwielbiam tuńczyka, szczególnie w parze z kukurydzą.
Co tu więcej pisać... Trzeba spróbować! :D


Penne z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Składniki: (2-3 porcje)

 ~ pół paczki makaronu penne (tagliatelle, kokardki- kto co lubi ;)
 ~ 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
 ~ 2-3 posiekane ząbki czosnku
 ~ pęczek posiekanej pietruszki (mniej)
 ~ puszka tuńczyka w sosie własnym
 ~ puszka kukurydzy (170g)
 ~ 250g śmietany- 18%
 ~ 1 łyżka masła
 ~ sól/ pieprz/chili


Ugotować makaron. Cebulę podsmażyć na patelni razem z połową posiekanego czosnku, posolić. Tuńczyka odcedzić, kukurydzę wypłukać. Dodać do cebuli. Chwilę wszystko razem poddusić,wrzucić czosnek, dodać łyżkę masła i śmietanę. Wymieszać wszystko razem i doprawić do smaku. Na koniec posypać pietruszką i ponownie wymieszać.
Podawać sos z makaronem, bezpośrednio po przyrządzeniu.



SHARE

About Paula

0 komentarze :

Prześlij komentarz