Potrawa łatwa, szybka i sycąca. Dłużej trwa obróbka składników (siekanie, krojenie itp. ;), niż całe łączenie na patelni. Uwielbiam tuńczyka, szczególnie w parze z kukurydzą.
Co tu więcej pisać... Trzeba spróbować! :D
Co tu więcej pisać... Trzeba spróbować! :D
Penne z tuńczykiem w sosie śmietanowym
Składniki: (2-3 porcje)
~ pół paczki makaronu penne (tagliatelle, kokardki- kto co lubi ;)
~ 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
~ 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
~ 2-3 posiekane ząbki czosnku
~ pęczek posiekanej pietruszki (mniej)
~ puszka tuńczyka w sosie własnym
~ pęczek posiekanej pietruszki (mniej)
~ puszka tuńczyka w sosie własnym
~ puszka kukurydzy (170g)
~ 250g śmietany- 18%
~ 1 łyżka masła
~ 1 łyżka masła
~ sól/ pieprz/chili
Ugotować makaron. Cebulę podsmażyć na patelni razem z połową posiekanego czosnku, posolić. Tuńczyka odcedzić, kukurydzę wypłukać. Dodać do cebuli. Chwilę wszystko razem poddusić,wrzucić czosnek, dodać łyżkę masła i śmietanę. Wymieszać wszystko razem i doprawić do smaku. Na koniec posypać pietruszką i ponownie wymieszać.
Podawać sos z makaronem, bezpośrednio po przyrządzeniu.
Podawać sos z makaronem, bezpośrednio po przyrządzeniu.
0 komentarze :
Prześlij komentarz