Nie dałam boczku, ale za to pokolorowałam pomidorkami cherry. Staram się dość często nie robić tej sałatki, przez jej dość kaloryczny sos na bazie majonezu. Jednak przez względy kaloryczne postanowiłam zrobić trochę oszukany ;)
Składniki na 2 porcje:
~ sałata rzymska
~ tarty parmezan -ilość według uznania
~ garść pomidorków cherry
~ smażona pierś z kurczaka- dowolnie przyprawiona
~ grzanki
Sos:~ około 50g anchois
~ 2 łyżki majonezu
~ 2 łyżki jogurtu greckiego
Na początek w długim naczyniu zblendować majonez z jogurtem i anchois.
Umytą sałatę porwać na kawałki, wymieszać razem z sosem i parmezanem. Ułożyć paski kurczaka, posypać grzankami i pomidorkami cherry.
*Smak tego sosu jest bardzo indywidualny, ponieważ te rybki są bardzo słone i można przesadzić z ich ilością i wtedy sos nie jest najlepszy. Nigdy nie dodaje całości puszki, tylko stopniowo dodaje anchois do sosu, ale to przecież jest logiczne ;)
Na pewno zrobię tą pysznie kaloryczną sałatkę, tylko najpierw udam się do Lidla po te małe słone rybki:D
OdpowiedzUsuń