Jest to mój debiut muffinowy. Nigdy wcześniej nie robiłam babeczek drożdżowych. Efekt? Ciasto było w ręcz idealne, ale niestety było za mało nadzienia. Musiałam to nadrobić jedynie kawałkami czekolady ;)
~ roztrzepane jajko + łyżka mleka
Do malaksera wrzucić posiekaną czekoladę, rozdrobnione Prince Polo, cukier puder i masło. zmiksować na jednolitą masę.
Drożdżowe- zwijane muffiny z masą czekoladową
Składniki na ciasto:
~ 0,5 szklanki letniego mleka
~ około 6 g drożdży (więcej)
~ około 6 g drożdży (więcej)
~ 2 szklanki mąki
~ 2 łyżeczki cukru
~ 50g cukru pudru
~ 3 łyżki masła
~ 1 żółtko ~ 2 łyżeczki cukru
~ 50g cukru pudru
~ 3 łyżki masła
~ roztrzepane jajko + łyżka mleka
Przygotować rozczyn z mleka i drożdży, posłodzić. Mąkę przesiać razem z cukrem pudrem, dodać żółtko, wyrośnięte drożdże i masło. Miksować widełkami do ciasta drożdżowego, aż do odlepienia ciasta od ścianki miski. Dobrze połączone ciasto odstawić na chwilę aby lekko urosło ( nie zwiększy mocno swojej objętości przez małą ilość drożdży).
Po czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Nadzienie nakładać równomiernie i zwinąć całość w długi chudy rulon, kroić na grubość 2 cm lub więcej w zależności od długości. Następnie wkładać krążki do wcześniej nasmarowanej masłem formy na muffiny . Posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka. Piec w temperaturze 180° C 20 minut
Składniki na nadzienie:
~ około 2 tabliczek czekolady deserowej ( dałam jedną i było za mało)
~ duże Prince Polo
~ duże Prince Polo
~ 50g cukru pudru
~ 3 łyżki masła
0 komentarze :
Prześlij komentarz