Ostatnio było danie ekspresowe. Tym razem będzie coś dla wytrwałych, bowiem risotto jest potrawą, która wymaga dłuższego stania nad garnkiem.
Ten kto lubi ryż i długie mieszanie na pewno się skusi ;)
ps. Moje standardowe risotto różni się od innych, ponieważ nie robię go z ryżu arborio i nie podlewam winem...
Ten kto lubi ryż i długie mieszanie na pewno się skusi ;)
ps. Moje standardowe risotto różni się od innych, ponieważ nie robię go z ryżu arborio i nie podlewam winem...
Risotto z pieczarkami i piersią kurczaka
Składniki:
~ 300g ryżu parboiled
~ 350-400g pieczarek
~ 2 łyżki masła
~ średnia pierś z kurczaka
~ 600 ml bulionu drobiowego (1 kostka, woda więcej niż 0,5l)
~ posiekany pęczek pietruszki
~ ser żółty
~ zioła prowansalskie, bazylia
~ zioła prowansalskie, bazylia
~ czosnek granulowany
~ sól/ pieprz
Pierś umyć, pokroić na kawałki, przyprawić według uznania. Pieczarki umyć, obrać, przeciąć na pół i pokroić w plasterki. Rozgrzać olej w dużym garnku, usmażyć pierś, następnie dodać pieczarki, posolić i poddusić. Po czasie dodać ryż, wymieszać, wlać trochę bulionu. Cały czas mieszać, aby ryż nie przywarł do dna garnka i wlewać stopniowo bulion. Po upływie 30 min spróbować czy ryż nie jest jeszcze twardy. Jeśli będzie dobry, dodać masło, przyprawić do smaku i dodać pietruszkę, wymieszać. Podawać z potartym serem żółtym i listkami pietruszki.
0 komentarze :
Prześlij komentarz