Sos ten nadaję się do kiełbasek, kanapek i sprawdza się również w spaghetti bolognese.
Polecam jako alternatywę prawdziwego ketchupu.
Ketchup
Składniki:~ 2 kg pomidorów (bez pestek!!) najlepiej odmiany śliwkowej lub malinowej
~ 3 czerwone papryki (bez gniazd nasiennych)
~ 2 papryczki chili (bez pestek)
~ 250 g cebuli
~ 0,5 kg jabłek ( pokrojonych w ćwiartki bez gniazd nasiennych)
~ 1 marchew
~ 1 pietruszka
~ mała część selera
~ główka czosnku
~ niecała szklanka cukru
~ 1 szklanka octu jabłkowego
~ 2 liście laurowe/ziele angielskie
~ pół szklanki oleju
~ przyprawy do smaku
- 2 łyżki soli
- papryka ostra
- gałka muszkatołowa
- pieprz mielony/w ziarenkach
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- gorczyca
Warzywa (marchew, pietruszka, seler, papryki, cebule, czosnek) oraz jabłka obrać
i pokroić na kawałki. Pomidory bez pestek włożyć do dużego garnka, dodać warzywa i jabłka. Gotować przez godzinę lub dłużej, tak aby wszytko było miękkie. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Pół godziny przed końcem całość zblenderować. Wlać ocet, wsypać cukier i doprawić przecier do smaku.
Ważne! Po zmiksowaniu i doprawieniu należy gotować ketchup na najmniejszym palniku, cały czas mieszając (około 20 minut).
Przecier wyporcjować do słoików i pasteryzować około 15 minut.
Paula gdzie jakieś nowe przepisy? :) Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuń