Zielona Zapaska
Home » » Domowy ketchup

Domowy ketchup

Written By Paula on wtorek, 24 września 2013 | 15:27

Domowy ketchup  nie przypomina za bardzo tego sklepowego. Choć przynajmniej wiadomo co w nim jest ;) Za każdym razem wyjdzie inny. U mnie w tym roku wyszedł dosyć łagodny. 
Sos ten nadaję się do kiełbasek, kanapek i sprawdza się również w spaghetti bolognese.
Polecam jako alternatywę prawdziwego ketchupu. 







Ketchup

 Składniki: 

  ~ 2 kg pomidorów (bez pestek!!) najlepiej odmiany śliwkowej lub malinowej
  ~ 3 czerwone papryki (bez gniazd nasiennych)
  ~ 2 papryczki chili (bez pestek)
  ~ 250 g cebuli
  ~ 0,5 kg jabłek ( pokrojonych w ćwiartki bez gniazd nasiennych)
  ~ 1 marchew

  ~ 1 pietruszka
  ~ mała część selera
  ~ główka czosnku 
  ~ niecała szklanka cukru
  ~ 1 szklanka octu jabłkowego 
  ~ 2 liście laurowe/ziele angielskie
  ~ pół szklanki oleju

  ~ przyprawy do smaku
      - 2 łyżki soli

      - papryka ostra
      - gałka muszkatołowa 
      - pieprz mielony/w ziarenkach 
      - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
      - gorczyca
      

Warzywa (marchew, pietruszka, seler, papryki, cebule, czosnek) oraz jabłka obrać
i pokroić na kawałki. Pomidory bez pestek włożyć do dużego garnka, dodać  warzywa i jabłka. Gotować przez godzinę lub dłużej, tak aby wszytko było miękkie. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Pół godziny przed końcem całość zblenderować. Wlać ocet, wsypać cukier i doprawić przecier do smaku. 

Ważne! Po zmiksowaniu i doprawieniu należy gotować ketchup na najmniejszym palniku, cały czas mieszając (około 20 minut).
Przecier wyporcjować do słoików i pasteryzować około 15 minut.



SHARE

About Paula

1 komentarze :