Zielona Zapaska
Home » » Pesto z bazylii

Pesto z bazylii

Written By Paula on niedziela, 4 maja 2014 | 21:55







Warto mieć w lodowce słoiczek domowego pesto. Przydaje się ono najbardziej gdy nie ma się natchnienia lub po prostu nie ma się czasu na dłuższe gotowanie :)









Domowe pesto

 Składniki:

  ~ 1 'doniczka' świeżej bazylii
  ~ ząbki czosnku ( ilość względna, ja lubię wyrazisty posmak)
  ~ 70 ml oliwy z oliwek
  ~ 10 g startego sera Bursztyn lub innego twardego 
  ~ 2 łyżki orzechów nerkowca lub pistacje) przyrumienionych na suchej patelni
  ~ sól, pieprz

Wszystkie składniki zmiksować, na koniec doprawić do smaku solą i grubo zmielonym pieprzem.
Przechowywać w lodówce.
SHARE

About Paula

3 komentarze :

  1. Świetny blog!:)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie cos ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na pesto, a jakiego makaronu użyłaś ?

    OdpowiedzUsuń
  3. To był makaron Tagiatelle :)

    OdpowiedzUsuń