Zielona Zapaska
Home » » Sernik kolejny raz

Sernik kolejny raz

Written By Paula on wtorek, 19 listopada 2013 | 16:36

To jest jedno z ulubionych ciast, które robi się w domu. Czasem nawet jest alternatywą dla tortów. Tak było właśnie w tym roku w moje urodziny :)
Ten sernik jest z masą kajmakową, dobry. Choć przyznam, że jeszcze długo żadne ciasto serowe nie dorówna temu z malinowymi kleksami.





Kajmakowy sernik

Składniki na spód: 

  ~ 250g ciastek typu "markizy"
  ~ 1 tabliczka (100g) mlecznej czekolady

  ~ 50g masła
  

Do miski włożyć pokruszone ciastka (np. tłuczkiem, w malakserze). Czekoladę rozpuścić na kąpieli wodnej razem z masłem. Ostudzona masę dodać do herbatników. Dokładnie wyrobić. Masą wyłożyć spód tortownicy oraz boki- około 4 cm . Uklepać równo i wstawić do lodówki.

Składniki na masę serową:

   ~ 800g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie
   ~ 1 puszka masy kajmakowej
   ~ 1/4 szklanki cukru
   ~ 3 płaskie łyżki mąki 
   ~ 16g cukru wanilinowego
   ~ 5 jajek
   ~ 80ml śmietanki 30%

Wierzch:

   ~ 120ml śmietanki 30%
   ~ 3 łyżki cukru
   ~ 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
   ~ 2 łyżki wrzącej wody


Piekarnik nagrzać do 175°C. Do miski włożyć ser, dodać masę kajmakową i zmiksować
do połączenia się składników. Dodać mąkę i cukry (miksować na najmniejszych obrotach). Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując tylko do połączenia
się składników- w jednolitą masę. Na koniec dodać śmietanę. 

Masę serową wylać na przygotowany spód, wstawić do piekarnika.
Piec przez 15 minut w 175°C , następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C
i piec przez 90minut.

Wierzch: Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić, dodać do śmietany razem z cukrem.Wymieszać.
15 minut przed końcem pieczenia ostrożnie wysunąć kratkę z piekarnika 
i rozprowadzić  na powierzchni ciasta  kawową śmietankę, wstawić z powrotem.
Po czasie pieczenia sernik studzić w ciepłym piekarniku, a następnie całkowicie go wyjąć.
Zimne ciasto obkroić nożem w celu zdjęcia obręczy z tortownicy . Wstawić do lodówki pod przykryciem na całą noc.
Podawać udekorowany bitą śmietaną i polewą czekoladową.
SHARE

About Paula

4 komentarze :