Zielona Zapaska
Home » , » Przetwory 2013

Przetwory 2013

Written By Paula on piątek, 6 września 2013 | 16:41

W tym roku oprócz podstawowych przetworów, które robiłam zeszłej jesieni pojawiły się nowe. Jest to między innymi marynowana cukinia, kiszone pomidorki koktajlowe i konfitury z owoców leśnych i owoce w syropie.




                                    

 

 

                                                Przetwory słodkie


Gruszki w syropie                              

Składniki na syrop: 

 ~ 1 litr wody
 ~ 750g cukru
 ~ laska wanilii 
 ~ kora cynamonu
* 1, 5 kg twardych gruszek
   (najlepiej niedojrzałych)

 Z podanych składników sporządzić syrop. Zagotować.  Gruszki obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i przeciąć na mniejsze części. Po włożeniu do słoi i zalaniu syropem pasteryzować 15 minut.









Rumowa cytryna                               

Składniki na 1 słoik: 

 ~ 3 cytryny
 ~ 250ml rumu
 ~ cukier

Do słoika warstowo wkładać : cytryny, zasypać cukrem (około 1,5 łyżeczki) i tak aż do napełnienia naczynia. Całość zalać rumem. 














Konfitura z wiśni                                   

Składniki: 

 ~ 1 kg wydrylowanych wiśni
 ~ 1 kg cukru

Wszystkie składniki umieścić w garnku i wymieszać. Gotować na najmniejszym palniku, często mieszając. 
Gotową konfiturę przełożyć do słoików, dobrze zakręcając wieczka. 
Pasteryzować około 10 minut.











Sok malinowy lub jeżynowy do herbaty

Składniki:                                                                    

 ~ 1kg malin lub jeżyn
 ~ cukier

Wykonanie podobne do 'rumowej cytryny'.  Do słoika: warstwa owoców, cukier. Pasteryzować 5 minut.

 


















                                                     

 

 

                                                     Przetwory słone

Sałaka z cukinii                                 

Składniki: 

 ~ 5 kg cukinii 
 ~ 2 głowki czosnku
 ~ 8 cebul
 ~ koperek lub natka pietruszki
 ~ pieprz
 ~ 5 łyżek soli
 ~ 0,5 szklanki oleju

Zalewa: 

 ~ 1 szklanka wody
 ~ 1 szklanka octu 10%
 ~ 3 ziela angielskie
 ~ 1  liść laurowy- 

Warzywa obrać, pokroić w plastry. Posolić. Koperek lub pietruszkę drobno pokroić. Po upływie 4 godzin odsączyć sałatkę, wlać do niej olej, doprawić pieprzem, dodać koperek. 
Zagotować zalewę. Porcjować do słoików.  Pasteryzować około 20 minut.

 

 

Ogórki z curry                                         

 Składniki:

 ~ 2, 5 kg ogórków gruntowych
 ~ gorczyca, szczypta na słoik
 ~ lisic selera, jeden na słoik
 ~ 2 cebule pokrojone w plastry

 Zalewa: 

 ~ 6 szklanek wody
 ~ 1 szklanka octu
 ~ 1 opakowanie curry
 ~ 2,5 szklanki cukru
 ~ 2 łyzki soli
 ~ 2 ząbki czosnku

Zalewkę lekko podgrzać, ale nie zagotować! Ogórki obrać ze skóry i pokroić na słupki.
Do słoików  włożyć szczyptę gorczycy, liść selera, ogórki. 
Całość zalać, pasteryzować około 5 minut.


   
Link do przetworów 2012 
SHARE

About Paula

1 komentarze :