Zielona Zapaska
Home » » Cytrynowy krem- Lemon Curd

Cytrynowy krem- Lemon Curd

Written By Paula on niedziela, 3 lutego 2013 | 13:28

Szukałam ostatnio kremu, którym mogłabym przełożyć biszkoptowe muffiny. Zazwyczaj trafiałam na masy, które są na bazie budyniu. A ja jakoś nie szczególnie za budyniem przepadam...
I tak trafiłam na to cytrynowe cudo. Doskonałe do ciast, wypełnienia kruchych babeczek
lub po prostu do podjadania łyżeczką ;)



Lemon Curd

Składniki:

 ~ sok wyciśnięty z 3 cytryn + skórka z połowy
 ~ 2 żółtka
 ~ 2 jajka
 ~ 200g cukru
 ~ 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
 ~ 1 łyżeczka oliwy

 Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w rondelku i wymieszać. Postawić na najmniejszy   palnik i zagotować cały czas mieszając (około 2 minuty) aż do zagęszczenia, następnie dodać oliwę i ponownie zagotować. Jeśli powstaną  grudki można przetrzeć krem przez sitko. Ostudzoną masę przełożyć do słoiczka. Krem można przechowywać w lodówce około tygodnia.
 


SHARE

About Paula

0 komentarze :

Prześlij komentarz