Zielona Zapaska
Home » » Mocno czekoladowe muffiny z kremem i kulkami Nesquika

Mocno czekoladowe muffiny z kremem i kulkami Nesquika

Written By Paula on niedziela, 30 grudnia 2012 | 16:19

Mogę się domyślić, że prawie każdy ma już dość słodyczy po świętach. Mimo to chciałam pokazać urozmaicony przepis na najpopularniejsze muffiny w moim domu .
Jest to również kolejna propozycja na sylwestrowe przyjęcie :)


Muffiny czekoladowe z mascarpone

Składniki na 12 babeczek: 

 ~ 225 g mąki pszennej (1 i pół szklanki)
 ~ pół szklanki cukru
 ~ 3 łyżki kakao
 ~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ~ 2 jajka
 ~ 300 g śmietany
 ~ 85 g rozpuszczonego masła
 ~ pół tabliczki mlecznej czekolady
 ~ pół tabliczki gorzkiej czekolady

* można dodać całe czekolady

 
 W jednej misce jaja utrzeć razem z cukrem, dodać śmietanę, masło. W drugiej wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, proszek. Połączyć. Dokładnie zmiksować ciasto. Dodać czekoladę pokrojoną na drobne kawałki, wymieszać niedbale. Do formy muffinkowej włożyć papilotki i uzupełnić  je ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180° C przez 30 minut.


Składniki na krem: 

 ~ 250 g mascarpone
 ~ 50 g śmietanki 36%
    * kulki śniadaniowe Nesquike do przyozdobienia

Składniki połączyć ze sobą, przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na babeczki. Przyozdobić czekoladowymi kulkami.





























SHARE

About Paula

0 komentarze :

Prześlij komentarz