Jest to również kolejna propozycja na sylwestrowe przyjęcie :)
Muffiny czekoladowe z mascarpone
Składniki na 12 babeczek:~ 225 g mąki pszennej (1 i pół szklanki)
~ pół szklanki cukru
~ 3 łyżki kakao
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 2 jajka
~ 300 g śmietany
~ 85 g rozpuszczonego masła
~ pół tabliczki mlecznej czekolady
~ pół tabliczki gorzkiej czekolady
* można dodać całe czekolady
W jednej misce jaja utrzeć razem z cukrem, dodać śmietanę, masło. W drugiej wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, proszek. Połączyć. Dokładnie zmiksować ciasto. Dodać czekoladę pokrojoną na drobne kawałki, wymieszać niedbale. Do formy muffinkowej włożyć papilotki i uzupełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180° C przez 30 minut.
Składniki na krem:
~ 250 g mascarpone
~ 50 g śmietanki 36%
* kulki śniadaniowe Nesquike do przyozdobienia
Składniki połączyć ze sobą, przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na babeczki. Przyozdobić czekoladowymi kulkami.
0 komentarze :
Prześlij komentarz