Zupa krem z papryki
Składniki:~ 4 czerwone papryki
~ około 1 litra bulionu (warzywno- drobiowego)
~ mała cebula pokrojona w drobna kostkę
~ 2 posiekane ząbki czosnku
~ mały kawałek selera pokrojowy w drobną kostkę
~ sól/ papryka bułgarska, słodka, chili (według upodobań)
~ grzanki czosnkowe
~ kawałki sera feta
Piekarnik nagrzać do 220° C. Z papryk usunąć gniazda nasienne i przekroić na mniejsze części. Ułożyć na blaszce do pieczenia i polać oliwą. Piec około 20 minut.
Następnie upieczone papryki włożyć do naczynia z zimna osolona wodą.
Po kilku minutach zdjąć skórkę.
W dużym garnku podsmażyć cebulę, czosnek i seler. Zalać bulionem, dodać paprykę i gotować około 5 minut. Wszystko razem zmiksować, doprawić do smaku i zagotować.
Podawać z pokruszoną fetą i grzankami.
uwielbiam paprykę.
OdpowiedzUsuńadis
papryka <3
OdpowiedzUsuń