Zielona Zapaska
Home » , » Zupa-krem z papryki

Zupa-krem z papryki

Written By Paula on sobota, 29 grudnia 2012 | 16:30

Święta już za nami. Więc teraz przyszedł czas na pożegnanie roku. W sylwestrowe  menu idealnie wkomponuje się zupa z czerwonej papryki. Jest bardzo aromatyczna za sprawą dodatku mielonej bułgarskiej papryki. Może być podawana z serem feta i grzankami.



Zupa krem z papryki

Składniki: 

 ~ 4 czerwone papryki
 ~ około 1 litra bulionu (warzywno- drobiowego)
 ~ mała cebula pokrojona w drobna kostkę 
 ~  2 posiekane ząbki czosnku
 ~ mały kawałek selera pokrojowy w drobną kostkę
 ~ sól/ papryka bułgarska, słodka, chili (według upodobań)
 ~ grzanki czosnkowe
 ~ kawałki sera feta

Piekarnik nagrzać do 220° C. Z papryk usunąć gniazda nasienne  i przekroić na mniejsze części. Ułożyć na blaszce do pieczenia i polać oliwą. Piec około 20 minut. 
Następnie upieczone papryki włożyć do naczynia z zimna osolona wodą. 
Po kilku minutach zdjąć skórkę.


W dużym garnku podsmażyć cebulę, czosnek  i seler. Zalać bulionem, dodać paprykę i gotować około  5 minut. Wszystko razem zmiksować, doprawić do smaku i zagotować.
Podawać z pokruszoną fetą i grzankami.




























SHARE

About Paula

2 komentarze :