i zbyt mdła. Ostatnio jedna spróbowałam greckiej chałwy z Lidla i ku mojemu zaskoczeniu okazała się smaczna.
I właśnie tak mniej więcej powstało to ciasto... :)
WZ-tka z kremem śmietanowo-chałwowym
Składniki:
Biszkopt + poncz do nasączenia
~ 5 jaj
~ 1 szklanka mąki pszennej
~ 3 łyżki kakao
~ niecała szklanka cukru
~ likier kawowy lub napar z kawy z wódką- według uznania
Mąkę przesiać razem z kakao. Białka jajka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier . Następnie do piany wlać delikatnie żółtka, połączyć. Na koniec do masy dodawać partiami mąkę wymieszaną z kakao. Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem i wlać do niej delikatnie biszkopt.
Piec około 40 minut w temperaturze 180° C. Ostudzić i przeciąć na dwa blaty. Nasączyć.
Piec około 40 minut w temperaturze 180° C. Ostudzić i przeciąć na dwa blaty. Nasączyć.
Krem
~ 1 łyżka żelatyny+ dwie łyżki wody
~ 500 ml śmietanki kremówki 36%
~ 2 łyżki cukru pudru
~ 250 g chałwy waniliowej
~ pół słoika wiśniowej konfitury
~ pół słoika wiśniowej konfitury
Żelatynę
wsypać do metalowego kubeczka, dodać 2 łyżki wody i odstawić na
10 minut. Następnie podgrzewać mieszając do
rozpuszczenia się żelatyny.
150 ml śmietanki wlać do rondelka, dodać połowę chałwy (pokruszonej)
i podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się. Odstawić z ognia, wlać do kubka
z płynną żelatyną
i dokładnie wymieszać. Przelać do większej miski, ostudzić.
Resztę śmietanki kremówki ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem, dodać do roztopionej chałwy, delikatnie wymieszać łyżką,następnie połączyć z resztą pokruszonej chałwy (mogą być większe kawałki). Krem wyłożyć na dolny biszkopt. Położyć drugi biszkopt wysmarowany konfiturą do dołu, wstawić do lodówki,
w międzyczasie przygotować polewę.
150 ml śmietanki wlać do rondelka, dodać połowę chałwy (pokruszonej)
i podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się. Odstawić z ognia, wlać do kubka
z płynną żelatyną
i dokładnie wymieszać. Przelać do większej miski, ostudzić.
Resztę śmietanki kremówki ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem, dodać do roztopionej chałwy, delikatnie wymieszać łyżką,następnie połączyć z resztą pokruszonej chałwy (mogą być większe kawałki). Krem wyłożyć na dolny biszkopt. Położyć drugi biszkopt wysmarowany konfiturą do dołu, wstawić do lodówki,
w międzyczasie przygotować polewę.
Polewa
~ tabliczka gorzkiej czekolady
~ 100 ml śmietany kremówki 30%
~ 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i na koniec połączyć ze śmietanką. Rozprowadzić na powierzchni ciasta i wstawić je do lodówki na godzinę.
Dekoracja
~ bita śmietana
Chałwa i wuzetka ? O mamuniu jakie to musi być dobre ! :)
OdpowiedzUsuńIm bardziej się zagłębiam w Twojego bloga to z każdą upływającą minutą ,przybywa mi wiedzy,a podziw co do Twojej osoby rośnie.Paola naprawdę gratuluje bloga jak i również wytrwałości i pasji.Widać gołym okiem,że lubisz gotować.A dekoracja potraw nie sprawia Ci problemu. Tak trzymaj ;)
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńAż się zawstydziłam. Jest to mój stary projekt z lat szkolnych... mam do niego bardzo duży sentyment. Jednak już bardzo długo nic tu nie napisałam. Jesnak za chwike już pojawi się nowa strona. Jest dopiero na etapie tworzenia. Jak najszybciej postaram się udać nowego linka na ta stronę. Pozdrawiam Paula
Usuń