Ciasto z malinami
Składniki na ciasto:~ 2,5 szklanki mąki
~ 250g masła
~ 3 łyżki cukru pudru
~ 5 żółtek
Mąkę przesiać, dodać cukier, dołożyć masło (w temp. pokojowej) i posiekać nożem. Dodać żółtka, zagnieść. Podzielić ciasto na dwie części, jedna ma być mniejsza. Schłodzić (najlepiej w zamrażarce).
Przygotować blachę- wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta zetrzeć
na tarce do formy, wyrównać. Piec około 20 minut na złoty kolor w temperaturze 190 stopni.
Składniki na pianę:
~ 5 białek
~ 1 szklanka cukru + cukier wanilinowy
~ 2 budynie
~ 0,5 szklanki oleju
Ubić pianę z białek na sztywno, następnie dodać cukry- miksować. Dodać budynie cały czas mieszając, wlewać po woli olej.
Na upieczony, zimny spód ciasta wyłożyć masę białkową i posypać malinami (mogą być również inne owoce jagodowe). Na całość zetrzeć pozostałą część surowego ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.
0 komentarze :
Prześlij komentarz