Zdarza mi się czasem, że zostanie mi mała część ciasta, kiedy proporcje w przepisie są za duże. Ale, spokojnie w naturze nic się nie marnuje :D
Więc z nadmiaru ciasta z tarty śliwkowej zrobiłam babeczki z mascarpone i borówką amerykańską.
Składniki: (z mojej porcji z odzysku wychodzi 10 sztuk)
Foremki na babeczki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Rozgrzać piekarnik do 150° C Ciasto rozwałkować na grubość niecałego centymetra (w ten sposób aby po upieczeniu babeczki nie popękały). Albo wyklejać każdą foremkę równo w palcach. Następnie wyłożyć foremki folią aluminiową i obciążyć kaszą. Piec 'na ślepo' 10 minut, później zdjąć ostrożnie folię i dopiec jeszcze około 6 minut, tak aby się zrumieniły.
Składniki na masę:
~ 250 g Mascarpone
~ 150 śmietany 30%
~ 1 łyżka cukru pudru
* wiadomo, że jeśli zostanie więcej ciasta proporcje trzeba zwiększyć
mniam ! Asia.
OdpowiedzUsuń