Zielona Zapaska
Home » » Zebra... czyli ładna babka

Zebra... czyli ładna babka

Written By Paula on wtorek, 10 lutego 2015 | 14:42

Z dużym dystansem podchodzę do ciast, które pieczone są z dodatkiem oleju nie
z masłem.
Spróbowałam i nie żałuję.
Ciasto trochę pracochłonne, ale efekt końcowy wychodzi znakomicie.






























Składniki: 

  ~ 3 szklanki mąki pszennej i jeszcze + 2 łyżki
  ~ 1 szklanka cukru
  ~ 2 czubate łyżki kakao
  ~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  ~ 5 jaj (osobno żółtka i białko)
  ~ 1 szklanka oleju słonecznikowego
  ~ 1 szklanka Fanty
  
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać żółtka
i dalej ubijać do połączenia składników.


Mąkę, olej i fantę dołączać do ciasta stopniowo miesząc delikatnie po każdym dodaniu szpatułką (lizakiem) tak by piana z jajek za bardzo nie opadła.

Ciasto podzielić na dwie równe części. 
Do jednej wsypać dwie łyżki kakao, a do drugiej dodatkowe dwie łyżki mąki.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na sam środek formy nakładać na przemian dwie łyżki ciemnego i dwie łyżki jasnego ciasta (stopniowo masa ma się rozlewać na boki).
Piec w temperaturze 180
° przez godzinę lub na tzw. suchy patyczek.
SHARE

About Paula

1 komentarze :