Buraki
Składniki:~ 6 kg buraków
~ 0,5 kg cebuli
~ 1 kg czerwonej papryki
Zalewa:
~ 0,5 l octu 10%
~ 0,5 l wody
~ 2 szklanki cukru
~ 2 łyżki soli
~ liść laurowy/ ziele angielskie
Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce.
Cebule i paprykę zmielić na surowo i dodać do wrzącej zalewy. Zagotować około 4 minut. Następnie dodać buraki i gotować jeszcze 5 minut.
Talarki ogórków w cukrze i czosnku
Składniki:~ 4 kg ogórków gruntowych
~ 8 ząbków czosnku
~ 1 szklanka cukru
~ 200 ml octu 10%
~ 1 szklanka oleju
~ 3 łyżki soli
Ogórki obrać, pokroić w plastry i dodać wszystkie składniki. Wymieszać. Odstawić na 1 godzinę.
Po włożeniu do słoików pasteryzować przez
15 minut.
Ogórki Chili Chili
Składniki:~ 4 kg ogórków gruntowych
~ 5 łyżek soli
~ 2 główki czosnku
~ 6 g suszonego chili
~ 2 papryczki chili
~ 6 łyżek oleju
~ 3 szklanki cukru
~ 2 szklanki octu 10%
~ 2 szklanki wody
Oczyszczone ogórki pokroić na grubość około 2 cm. Zasypać solą i odstawić na 3 godziny.
Po czasie odlać z nich wytworzony sok i posiekać drobno czosnek i chili. Z pozostałych składników przygotować zalewę i zagotować. Do słoi włożyć ogórki, zalać przestudzoną zalewą i pasteryzować około 10 minut.
Leczo
Składniki:~ 1 kg papryki (kolor dowolny)
~ 250 g cebuli
~ 300 g pomidorów (3 sztuki, bez pestek!)
~ 200 g kwaśnych jabłek
~ 4 łyżki oleju
~ sól/pieprz/ papryka w proszku
~ 1 łyżka natki pietruszki
~ 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Cebulę obrać, pokroić w krążki, podsmażyć
w dużym naczyniu razem z papryką pokrojoną
w paski- poddusić razem około 7 min. Dodać jabłka starte na grubych oczkach. Przyprawić do smaku. Pomidory sparzyć- obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wyjąc pestki i włożyć do sałatki w ostatniej chwili. Gorące leczo wymieszać, dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego. Pasteryzować 40 minut. Szybko schłodzić.
leczo ooooo taaaak to by było danie dla mnie ; ) Do tego pieczarki i kiełbaska ;)
OdpowiedzUsuń