Zielona Zapaska
Home » » Kosz pełny przetworów

Kosz pełny przetworów

Written By Paula on piątek, 28 września 2012 | 19:20

Nadeszła jesień, piękna jesień. Korzystając z dobroci tej pory roku nie można pominąć tematu przetworów. Może i wekowane warzywa wydają się już banalne, ale warto spojrzeć na nie z nieco innej strony. Znaleźć nowe, ciekawe przepisy na wypełnienie domowych słoików ;)













Buraki                                                   

Składniki:                                                    

~ 6 kg buraków
~ 0,5 kg cebuli
~ 1 kg czerwonej papryki

Zalewa: 

~ 0,5 l octu 10%
~ 0,5 l wody
~ 2 szklanki cukru
~ 2 łyżki soli
~ liść laurowy/ ziele angielskie

Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce.
Cebule i paprykę zmielić na surowo i dodać do wrzącej zalewy. Zagotować około 4 minut. Następnie dodać buraki i gotować jeszcze  5 minut.


 

 

Talarki ogórków w cukrze i czosnku          

Składniki:

~ 4 kg ogórków gruntowych
~ 8 ząbków czosnku
~ 1 szklanka cukru
~ 200 ml octu 10%
~ 1 szklanka oleju
~ 3 łyżki soli

Ogórki obrać, pokroić w plastry i dodać wszystkie składniki. Wymieszać. Odstawić na 1 godzinę. 
Po włożeniu do słoików pasteryzować przez
15 minut.







 

 

 

Ogórki Chili Chili                                      

Składniki: 


~ 4 kg ogórków gruntowych

~ 5 łyżek soli
~ 2 główki czosnku

~ 6 g suszonego chili
~ 2 papryczki chili
~ 6 łyżek oleju
~ 3 szklanki cukru
~ 2 szklanki octu 10%
~ 2 szklanki wody


Oczyszczone ogórki pokroić na grubość około 2 cm. Zasypać solą i odstawić na 3 godziny. 

Po czasie odlać z nich wytworzony sok i posiekać drobno czosnek i chili. Z pozostałych składników przygotować zalewę i zagotować. Do słoi włożyć ogórki, zalać przestudzoną zalewą i pasteryzować około 10 minut.






Leczo                                                             

Składniki:

~ 1 kg papryki (kolor dowolny)
~ 250 g cebuli
~ 300 g pomidorów (3 sztuki, bez pestek!)
~ 200 g kwaśnych jabłek
~ 4 łyżki oleju
~ sól/pieprz/ papryka w proszku
~ 1 łyżka natki pietruszki
~ 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 


Cebulę obrać, pokroić w krążki, podsmażyć
w dużym naczyniu razem z papryką pokrojoną
w paski- poddusić razem około 7 min. Dodać jabłka starte na grubych oczkach. Przyprawić do smaku. Pomidory sparzyć- obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wyjąc pestki i włożyć do sałatki w ostatniej chwili. Gorące leczo wymieszać, dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego. Pasteryzować 40 minut. Szybko schłodzić.
SHARE

About Paula

1 komentarze :

  1. leczo ooooo taaaak to by było danie dla mnie ; ) Do tego pieczarki i kiełbaska ;)

    OdpowiedzUsuń