Zielona Zapaska
Home » , » Pieczony dorsz pod pomidorowym beszamelem

Pieczony dorsz pod pomidorowym beszamelem

Written By Paula on środa, 21 sierpnia 2013 | 19:00

Dzisiaj danie kuchni bułgarskiej. Już dawno myślałam o przyrządzeniu ryby
w niekonwencjonalny sposób. Po przewertowaniu książek kucharskich, trafiłam na dorsza pod pomidorowym beszamelem. Był to strzał w dziesiątkę! 

Polecam bardzo, zamiast tradycyjnej ryby w panierce.

Dorsz pod beszamelem 

Składniki na 3-4 porcje: 

 ~ 2 duże filety z dorsza
 ~ 2 łyżki szczypiorku, drobno pokrojonego
 ~ 3 łyżki oliwek pokrojonych w plastry
 ~ 1 duża cebula pokrojona w kostkę
 ~ sól/pieprz
 ~ olej do smażenia
 


Sos beszamelowy:  

 ~ 2 szklanki mleka
 ~ 3 łyżki masła 
 ~ 2 łyzki  koncentratu pomidorowego
 ~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
 ~ szczypta chili w proszku
 ~ kilka kropel tabasco
 ~ sół
 ~ pół łyżeczki gałki muszkatołowej


Na rozgrzanej głębokiej patelni rozpuścić masło, stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając. Następnie wlewać po woli mleko  i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji (najlepiej rózgą). Zagotować sos, mieszać do zgęstnienia . Zdjąć z ognia, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku.
Ryby przekroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem.
Podsmażyć na rozgrzanej patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać cebulką
i oliwkami. Zalać całość sosem beszamelowym. Piec przez 20 minut w temperaturze 200
° C.
Po upieczeniu posypać szczypiorkiem, podawać z bagietką.




SHARE

About Paula

0 komentarze :

Prześlij komentarz