w niekonwencjonalny sposób. Po przewertowaniu książek kucharskich, trafiłam na dorsza pod pomidorowym beszamelem. Był to strzał w dziesiątkę!
Polecam bardzo, zamiast tradycyjnej ryby w panierce.
Dorsz pod beszamelem
Składniki na 3-4 porcje:~ 2 duże filety z dorsza
~ 2 łyżki szczypiorku, drobno pokrojonego
~ 3 łyżki oliwek pokrojonych w plastry
~ 1 duża cebula pokrojona w kostkę
~ sól/pieprz
~ olej do smażenia
Sos beszamelowy:
~ 2 szklanki mleka
~ 3 łyżki masła
~ 2 łyzki koncentratu pomidorowego
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
~ szczypta chili w proszku
~ kilka kropel tabasco
~ sół
~ pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Na rozgrzanej głębokiej patelni rozpuścić masło, stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając. Następnie wlewać po woli mleko i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji (najlepiej rózgą). Zagotować sos, mieszać do zgęstnienia . Zdjąć z ognia, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku.
Ryby przekroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem.
Podsmażyć na rozgrzanej patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać cebulką
i oliwkami. Zalać całość sosem beszamelowym. Piec przez 20 minut w temperaturze 200° C.
Po upieczeniu posypać szczypiorkiem, podawać z bagietką.
0 komentarze :
Prześlij komentarz