Zielona Zapaska
Home » , » Malinowe kleksy na serniku

Malinowe kleksy na serniku

Written By Paula on poniedziałek, 23 września 2013 | 16:43

Jest bardzo dużo sernikowych wariantów. Pieczone, te bez pieczenia na zimno i oszukane ;)
Tym razem będzie sernik  pieczony w kąpieli wodnej. Zobaczcie co z tego wyszło :)


 

 Sernik z malinową konfiturą

  Składniki na czekoladowy spód :

  ~ 30g gorzkiej czekolady
  ~ 30g mlecznej czekolady
  ~ 25g miękkiego masła
  ~ 50g cukru
  ~ 40g maki
  ~ 1 jajko

Piekarnik nagrzać do 175° C . Czekoladę połamać na kostki, roztopić razem z masłem na kąpieli wodnej. 
Jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Połączyć z ostudzoną czekoladą, na koniec dodać mąkę i wszystko razem dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnie.  Piec około 12 minut.

Składniki na masę serową: 

  ~ 500g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie
  ~ 500g sera mascarpone
  ~  3 łyzki mąki ziemniaczanej
  ~ 1 szklanka cukru
  ~  80ml śmietanki kremówki 30%
  ~ 5 jajek

  ~ 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  ~ 15 łyżek konfitury malinowej
  • Ser twarogowy i mascarpone włożyć do miski i  zmiksować na małych obrotach
    na gładką masę, dodać mąkę. Cały czas miksując dodawać stopniowo cukier (wanilinowy też). Następnie wbijać jajka z około 30 sekundowymi przerwami. Na koniec zmiksować ze śmietanką. 
  • Tortownice z podpieczonym spodem należy z zewnątrz obwinąć folia aluminiową oraz rękawem do pieczenia, związać sznurkiem. Do tak przygotowanej blachy na czekoladowy spód wylać serową masę. Na wierzch delikatnie nakładać po łyżce malinowej konfitury w taki sposób, aby nie zanurzyć kleksów w masie serowej.
  • Blachę z sernikiem wstawić do większej formy do pieczenia, w którą należy wlać wrzącą wodę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez 15 minut.
    Następnie zmniejszyć temperaturę do 120
    ° C i piec jeszcze przez 90 minut.
  • Sernik studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut pozostawić w wyłączonym piekarniku, a następne 15 minut uchylić drzwiczki. Po tym czasie wyjąć z formy z wodą i całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki
    na 8 godzin.

 
SHARE

About Paula

4 komentarze :

  1. Również niedawno robiłam takie mozaiki z musu malinowego, bardzo je lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się te esy floresy w serniczku prezentują,muszę też spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. och... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bosko, wcale się nie dziwię, że to Twój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń