Zielona Zapaska
Home » , » Tarta z kremem Pâtissière i śliwkami

Tarta z kremem Pâtissière i śliwkami

Written By Paula on czwartek, 8 sierpnia 2013 | 10:58

Zaczynamy sezon na śliwki. Wobec tego zamiast placka drożdżowego ze śliwkami i kruszonką  polecam tartę z kremem Pâtissière. Jest to krem, który zapieka się z całością.
Tarta smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy dobrze się ją schłodzi.








Tarta z zapiekanym kremem Pâtissière

Składniki na ciasto:

 ~ 175g mąki pszennej 

 ~ 130g masła
 ~ 35ml mleka

 ~ 1 żółtko
 ~ łyżeczka cukru pudru
 ~ pół łyżeczki soli 


 


Wszystkie składniki zagnieść. Owinąć ciasto folia spożywczą
i schłodzić w zamrażalce około 15 minut (w lodówce 30).
Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, po nakłuwać widelcem. Na ciasto włożyć  papier do pieczenia i wysypać fasolę, groch, kaszę w celu obciążenia . Podpiec
"na ślepo" w temperaturze 200
°C około 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem
i piec jeszcze przez 10-15 minut.



Składniki na krem Pâtissière: 

 ~ 250ml mleka
 ~ pół łyżeczki cynamonu
 ~ 3 żółtka
 ~ 50g cukru 
 ~ 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
 ~ 2 łyżeczki masła
 ~ 10 dużych śliwek (przekrojonych na pół)


Mleko zagotować z cynamonem, następnie przecedzić. Osobno ubić żółtka z cukrem i mąką. Po uzyskaniu gładkiej masy dolać do niej powoli gorące mleko, cały czas ubijając. Masę podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Po wystudzeniu dodać masło i zmiksować.

Piekarnik nagrzać do 180° C. Na podpieczony zimny spód, nałożyć ostudzony krem, następnie śliwki. Lekko docisnąć. Piec przez 15 minut. W trakcie pieczenia krem rośnie do góry, a następnie trochę opada.
Podawać schłodzone, oprószone cukrem pudrem. 



SHARE

About Paula

2 komentarze :