Tarta smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy dobrze się ją schłodzi.
Tarta z zapiekanym kremem Pâtissière
Składniki na ciasto:
~ 175g mąki pszennej
~ 130g masła
~ 35ml mleka
~ 1 żółtko
~ łyżeczka cukru pudru
~ pół łyżeczki soli
Wszystkie składniki zagnieść. Owinąć ciasto folia spożywczą
i schłodzić w zamrażalce około 15 minut (w lodówce 30).Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, po nakłuwać widelcem. Na ciasto włożyć papier do pieczenia i wysypać fasolę, groch, kaszę w celu obciążenia . Podpiec
"na ślepo" w temperaturze 200°C około 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem
i piec jeszcze przez 10-15 minut.
Składniki na krem Pâtissière:
~ 250ml mleka
~ pół łyżeczki cynamonu
~ 3 żółtka
~ 50g cukru
~ 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
~ 2 łyżeczki masła
~ 10 dużych śliwek (przekrojonych na pół)
Mleko zagotować z cynamonem, następnie przecedzić. Osobno ubić żółtka z cukrem i mąką. Po uzyskaniu gładkiej masy dolać do niej powoli gorące mleko, cały czas ubijając. Masę podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Po wystudzeniu dodać masło i zmiksować.
Piekarnik nagrzać do 180° C. Na podpieczony zimny spód, nałożyć ostudzony krem, następnie śliwki. Lekko docisnąć. Piec przez 15 minut. W trakcie pieczenia krem rośnie do góry, a następnie trochę opada.
Podawać schłodzone, oprószone cukrem pudrem.
ja zjarałam ciasto ale za to krem wyszedł super ;p
OdpowiedzUsuńSuper :D drugi raz nie spal spodu ;)
OdpowiedzUsuń