Sos przyrządza się bardzo szybko, nawet woda na makaron zaczyna wrzeć nieco później.
Wiem, że jest wiele sposobów robienia tego spaghetti, ale ten jest najlepszy! A największym przekleństwem są sosy z paczki, które smakują jak gęstsza zupa pomidorowa i do tego jeszcze rozgotowany makaron, fuuuj! ;/ Tak więc polecam robić sos do spaghetti z prawdziwych przetworów pomidorowych lub najlepiej z samych pomidorów.
Spaghetti Bolognese
Składniki na 4 porcje:~ sos pomidorowy Melissa/ pomidory z puszki
~ kilka łyżek ketchupu (u mnie był domowej roboty)
~ 300g mielonego mięsa (u mnie to była łopatka)
~ 1 cebula
~ 4 ząbki czosnku
~ przyprawa do kuchni włoskiej
~ bazylia świeża/ suszona
~ oregano
~ sól/ cukier pieprz
~ garść pokrojonych czarnych oliwek
~ garść konserwowej papryki pokrojonej w kostkę (niekoniecznie)
~ makaron spaghetti
~ ser żółty do posypania całości lub mozzarella
~ oliwa do smażenia
Cebulę, ząbki czosnku obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej (głębokiej) patelni podsmażyć cebulę z jednym ząbkiem posiekanego czosnku, doprawić solą i cukrem. Następnie dodać do tego mięso i smażyć, aż do zrumienienia . Do całości wlać sos pomidorowy bądź pomidory z puszki
i dusić przez kilka minut, dodać ketchup. Następnie dodać oliwki, paprykę i doprawić do smaku ziołami, przyprawą włoską, solą i pieprzem (jeśli sos jest za kwaśny dodać cukru), dodać pozostałe ząbki czosnku. Zamieszać. Podawać sos gorący z dodatkiem makaronu spaghetti ugotowanego
al dente(!) posypanego żółtym serem lub z kawałkami sera mozzarella.
Polecam dodać do sosu serek topiony.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za serkiem topionym ;)
OdpowiedzUsuń