Zielona Zapaska
Home » » Standard Spaghetti

Standard Spaghetti

Written By Paula on wtorek, 25 czerwca 2013 | 21:06

Dzisiaj potrawa bardzo popularna, wręcz oklepana. Nie znam osoby, która nigdy nie słyszała o spaghetti bolognese. Podobno była to od zawsze moja ulubiona potrawa, wcale się sobie nie dziwię :)
Sos przyrządza się bardzo szybko, nawet woda na makaron zaczyna wrzeć nieco później.
Wiem, że jest wiele sposobów robienia tego spaghetti, ale ten jest  najlepszy! A największym przekleństwem są sosy z paczki, które smakują jak gęstsza zupa pomidorowa i do tego jeszcze rozgotowany makaron, fuuuj! ;/ Tak więc polecam robić sos do spaghetti z prawdziwych przetworów pomidorowych lub najlepiej z samych  pomidorów.



Spaghetti Bolognese

Składniki na 4 porcje:

 ~ sos pomidorowy Melissa/ pomidory z puszki
 ~ kilka łyżek ketchupu (u mnie był domowej roboty)
 ~ 300g mielonego mięsa (u mnie to była łopatka)
 ~ 1 cebula
 ~ 4 ząbki czosnku
 ~ przyprawa do kuchni włoskiej
 ~ bazylia świeża/ suszona
 ~ oregano
 ~ sól/ cukier pieprz
 ~ garść pokrojonych czarnych oliwek
 ~ garść konserwowej papryki pokrojonej w kostkę (niekoniecznie)
 ~ makaron spaghetti
 ~ ser żółty do posypania całości lub mozzarella
 ~ oliwa do smażenia


Cebulę, ząbki czosnku obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej (głębokiej) patelni podsmażyć cebulę z jednym ząbkiem posiekanego czosnku, doprawić solą i cukrem. Następnie dodać do tego mięso i smażyć, aż do zrumienienia . Do całości wlać sos pomidorowy bądź pomidory z puszki
i dusić przez kilka minut, dodać ketchup. Następnie dodać oliwki, paprykę i doprawić do smaku ziołami, przyprawą włoską, solą i  pieprzem (jeśli sos jest za kwaśny dodać cukru), dodać pozostałe ząbki czosnku. Zamieszać. Podawać sos gorący z dodatkiem makaronu spaghetti ugotowanego
al dente(!) posypanego żółtym serem lub z kawałkami sera mozzarella.



SHARE

About Paula

2 komentarze :