Zielona Zapaska
Home » » Pszenne bułki z cebulką

Pszenne bułki z cebulką

Written By Paula on sobota, 25 maja 2013 | 18:46

Mało kiedy piekę bułki, ale te są rewelacyjne. Inne wydaja mi się nijakie w smaku. 
A tu smak jest zasługą cebulki-smażonej bądź tej prażonej ze sklepu.
Przyznam, że do ich wykonania trzeba mieć dobra technikę, tak aby urosły prawidłowo, a nie rozeszły się na boki.
Jeśli ktoś lubi drożdżowe wyzwania to gorąco polecam! :)




Składniki (około 15 sztuk): 

 ~ 3, 5 szklanki mąki
 ~ pół szklanki letniego mleka
 ~ 14 g drożdży świeżych
 ~ 1 łyżeczka cukru
 ~ pół szklanki wody
 ~ 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
 ~ 1 łyżeczka soli
 ~ 3 cebule pokrojone w drobna kostkę i podsmażone na złoty kolor
     (mogą być zmiksowane) lub cebulka prażona- według uznania

 ~ ! roztrzepane jajko

W szklance przygotować rozczyn z drożdży w mleku z dodatkiem cukru. Składniki
(mąkę, sól, masło i cebulę) umieścić w dużym naczyniu, dodać płyny. Zagnieść ciasto, które ma być gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości (około 1 h). 

Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić i podzielić na około 15 części  (u mnie bułki są 60 gramowe). Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i układać na nią uformowane bułeczki- najlepiej na dwóch blachach, ponieważ jest małe prawdopodobieństwo złączenia się bułek podczas pieczenia. Przykryć i odstawić jeszcze na około 30 minut. Posmarować jajkiem, piec w temperaturze 200 ° C przez 20 minut.



SHARE

About Paula

0 komentarze :

Prześlij komentarz