Ostatnio nie mam weny do wypieków, więc tym razem będzie truskawkowy mus. Kaloryczny za sprawą śmietanki "nr" 36, ale wiadomo, że czasem można sobie pozwolić na małą przyjemność.
Truskawkowy mus
Składniki na 5 pucharków:~ około 250g zmiksowanych truskawek
~ 80g cukru
~ 2 żółtka
~ 2 białka- ubite
~ 250g śmietanki 36%
~ 2 łyżeczki żelatyny
Ponadto: do dekoracji
~ liście świeżej mięty
~ truskawki
~ bita śmietana
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Żółtka utrzeć z cukrem, do powstania puszystej masy, dodać zmiksowane truskawki oraz zimną żelatynę ciągle mieszając.
Białka ubić na sztywno i dodać do masy, lekko wymieszać. Na koniec dodać ubitą śmietankę i wszystko razem połączyć.
Porcjować do pucharków. Chłodzić w lodówce około dwóch godzin.
uwielbiam :) wiesz co dobre ;D
OdpowiedzUsuń