Zielona Zapaska

Sałatka z tuńczykiem

Written By Paula on wtorek, 24 marca 2015 | 17:54

Szybka sałatka z gotowej mieszanki sałat to dobry pomysł na wiosenny obiad.
Lekka, a za razem pożywna.





Składniki na 2 porcje:

  ~ mix sałat- 1 opakowanie
  ~ puszka tuńczyka
  ~ 3 pomidory
  ~ 2 drobno posiekane cebulki szalotki
  ~ 3 jaja ugotowane na twardo
  ~ 2 czerstwe bułki na grzanki
  ~ oliwa z oliwek
  ~ ząbek czosnku

Sałatę opłukać i rozłożyć na dwie miseczki. Tuńczyka odsączyć z oleju bądź sosu i podzielić na pól
rozkładając na sałatę. Pomidora pokroić na kawałki i dodać d sałatki. Ugotowane jaja poprzekrawać na ćwiartki i ułożyć. Całość posypać posiekana szalotką i polać sosem vinaigrette.
Czerstwe bułki pokroić na grube kromki i zrumienić na oliwie.
Następnie natrzeć je ząbkiem czosnku.


Sos vinaigrette:

  ~ 4 łyżki oliwy z oliwek
  ~ 2 łyżki octu winnego
  ~ 1 łyżeczka musztardy
  ~ przyprawy: sól, pieprz, cukier- do smaku


Wszystkie składniki połączyć za pomocną blendera, aż do pojawienia się jednolitej konsystencji.
Dla wzbogacenia smaku można dodać kupny sos sałatkowy.


SHARE

About Paula

2 komentarze :