ps. Zdjęcia nie są najlepszej jakości, ponieważ w tym momencie nie mam dostępu do aparatu i robiłam je telefonem.
Pierogi z czereśniam
SkładnikiNa ciasto:
~ 500g mąki pszennej
~ sól
~ gorąca woda- opcjonalnie (na tyle mąki dałam około dwie szklanki wody)
~ gorąca woda- opcjonalnie (na tyle mąki dałam około dwie szklanki wody)
Nadzenie:
~ 500g wydrylowanych czereśni, poprzecinanych na pół
Mąkę przesiać, posolić. Następnie stopniowo dodawać gorącej wody i wyrabiać- początkowo najlepiej jakimś narzędziem, żeby się nie poparzyć. Cały czas wyrabiać, aż do powstania jednolitej kuli. Ciasto powinno być elastyczne i nie zbyt twarde. Podsypać mąką i rozwałkować- wycinać kółka szklanką. Nakładać 2-3 polówek czereśni, zlepiać pierogi. Gotować od wrzącej wody z dodatkiem soli, gdy wypłyną chwilę pogotować. Podawać gorące z dostatkiem słodkiej śmietanki, posypane cukrem.
uwielbiam wszystkie pierogi :) z owocami i śmietaną przede wszystki :)
OdpowiedzUsuńZ takim nadzieniem, pierogi jadłam pierwszy raz:) Słodkie czereśnie przełamane odrobiną wiśni są przepyszne...mniam:))
OdpowiedzUsuń