Składniki:
~ paczka ciasta francuskiego
~ puszka tuńczyka w oleju
~ 2 jaja ugotowane na twardo
~ cebula dymka+ szczypior
~ natka pietruszki
~ 1 ogórek konserwowy
~ 2 łyzki gęstej śmietany
~ 1 łyżka majonezu
~ 1 łyżka kaparów
~ sól/ pieprz
~ roztrzepane jajo do posmarowania
Jaja pokroić w kostkę. Pokrojona cebule podsmażyć na oliwie. Szczypior i natkę pietruszki drobno posiekać, tuńczyka odsączyć. Wszystko razem połączyć dodając kapary, wymieszać. Do pasty dodać śmietanę, majonez i doprawić do smaku. Ciasto francuskie rozłożyć i podzielić na sześć części w kształcie kwadratu. Na środek dać opcjonalnie porcję farszu. Składać na pół tak aby utworzył się trójkąt. Dobrze zakleić tak aby w czasie pieczenia farsz się nie wylewał! Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200 C, 20 minut.
0 komentarze :
Prześlij komentarz