Zielona Zapaska
Home » » Ciasto z pianką i malinami

Ciasto z pianką i malinami

Written By Paula on wtorek, 28 sierpnia 2012 | 19:07

Sezon na maliny trwa. Choć lubię je jeść bez żadnych dodatków, to w zeszłym roku znalazłam genialny przepis na kruche ciasto z malinami w roli głównej :)


Ciasto z malinami

Składniki na ciasto:

 ~  2,5 szklanki mąki
 ~  250g masła
 ~  3 łyżki cukru pudru
 ~  5 żółtek

Mąkę przesiać, dodać cukier, dołożyć masło (w temp. pokojowej) i posiekać nożem. Dodać żółtka, zagnieść. Podzielić ciasto na dwie części, jedna ma być mniejsza. Schłodzić (najlepiej w zamrażarce).
Przygotować blachę- wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta zetrzeć
na tarce do formy, wyrównać. Piec około 20 minut na złoty kolor w temperaturze 190 stopni.


Składniki na pianę:

 ~  5 białek
 ~  1 szklanka cukru + cukier wanilinowy
 ~  2 budynie
 ~  0,5 szklanki oleju

Ubić pianę z białek na sztywno, następnie dodać cukry- miksować. Dodać budynie cały czas mieszając, wlewać po woli olej.

Na upieczony, zimny spód ciasta wyłożyć masę białkową i posypać malinami (mogą być również inne owoce jagodowe). Na całość zetrzeć pozostałą część surowego ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.



SHARE

About Paula

0 komentarze :

Prześlij komentarz