Warto mieć w lodowce słoiczek domowego pesto. Przydaje się ono najbardziej gdy nie ma się natchnienia lub po prostu nie ma się czasu na dłuższe gotowanie :)
Domowe pesto
Składniki:
~ 1 'doniczka' świeżej bazylii
~ ząbki czosnku ( ilość względna, ja lubię wyrazisty posmak)
~ 70 ml oliwy z oliwek
~ 10 g startego sera Bursztyn lub innego twardego
~ 2 łyżki orzechów nerkowca lub pistacje) przyrumienionych na suchej patelni
~ sól, pieprz
~ sól, pieprz
Wszystkie składniki zmiksować, na koniec doprawić do smaku solą i grubo zmielonym pieprzem.
Przechowywać w lodówce.
Przechowywać w lodówce.
Świetny blog!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie cos ciekawego :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Ciekawy pomysł na pesto, a jakiego makaronu użyłaś ?
OdpowiedzUsuńTo był makaron Tagiatelle :)
OdpowiedzUsuń