Po za tym do drobnych wypieków moi domownicy podchodzą z rezerwą. Bardziej lubiane są ciasta np. klasyczna babka :)
Jednak te ciastka pokochali wszyscy. Co najważniejsze bardzo długo zachowują one swoją świeżość. Są zdrowe, bardzo sycące i wspaniale się kruszą :D
Owsiano-czekoladowe ciasteczka
Składniki:
~ 1 szklanka mąki pszennej
~ pół łyżeczki proszku do pieczenia
~ pół łyżeczki proszku do pieczenia
~ pół szklanki cukru+ c. wanilinowy
~ 2 szklanki płatków owsianych
~ kostka masła
~ kostka masła
~ 1 jajko
~ 20 g czekolady mlecznej
~ 20 g czekolady gorzkiej
~ 20 g czekolady gorzkiej
~ garść bakalii ( u mnie orzechy, żurawina)
W dużym naczyniu masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Dodać jajko, zmiksować. Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Do naczynia z maślana masą dodać pozostałe suche składniki, bakalie i czekoladę. Ciasto zagnieść.
Na przygotowanej wcześniej blaszce z papierem do pieczenia, układać z ciasta kulki
po 30 gram i je spłaszczać.
Jeśli ciasto będzie się lepić do rąk przy formowaniu, należy moczyć dłonie co jakiś czas w zimnej wodzie. Piec w 175° C na termoobiegu przez 20 minut.
W dużym naczyniu masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Dodać jajko, zmiksować. Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Do naczynia z maślana masą dodać pozostałe suche składniki, bakalie i czekoladę. Ciasto zagnieść.
Na przygotowanej wcześniej blaszce z papierem do pieczenia, układać z ciasta kulki
po 30 gram i je spłaszczać.
Jeśli ciasto będzie się lepić do rąk przy formowaniu, należy moczyć dłonie co jakiś czas w zimnej wodzie. Piec w 175° C na termoobiegu przez 20 minut.
super te ciastka już robiłam
OdpowiedzUsuń