Zielona Zapaska
Home » » Powrót. Niepierwszy, nieostatni

Powrót. Niepierwszy, nieostatni

Written By Paula on środa, 25 stycznia 2017 | 21:54



Zapomniałam…  A może nie miałam czasu ani chęci na pisanie. W każdym razie moja zielona zapaska,
która w czasach szkolnych była moim internetowym zeszytem z przepisami  i radością dzielenia się nim odeszła
w zapomnienie. Teraz wracam ;) i mam nadzieję, że nie tym razem nie zawiodę tych, którzy lubili tu zaglądać przy regularnych wpisach.


Bułeczki ziołowo-czosnkowe z oliwkami

 



Składniki:

  ~ 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  ~ 125 ml letniej wody
  ~ 125 ml letniego mleka
  ~ 50 g masła- roztopionego, przestudzonego
  ~ 25 g świeżych drożdży
  ~ 1 łyżeczka cukru
  ~ 1 łyżeczka soli (dałam ziołową)
  ~ 1 łyżka ziół prowansalskich
  ~ pół łyżeczki tymianku
  ~ pół łyżeczki chili w płatkach
  ~ pół łyżeczki czarnego sezamu
  ~ 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  ~ garść grubo pokrojonych czarnych oliwek
  ~ garść startego parmezanu
  ~ 2 łyżki roztopionego masła do
     smarowania babeczek
 

Na początek w garnuszku przygotować rozczyn z drożdży w mleku z dodatkiem cukru.
Pozostawić do podwojenia objętości.
W dużej misce połączyć mąkę z przyprawami, czosnkiem i oliwkami. Dodać drożdże i masło.
Wszystko połączyć na jednolitą masę mikserem używając końcówek do ciasta drożdżowego.
Odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, tak aby ciasto zwiększyło objętość dwukrotnie. Po czasie wyjąć ciasto na podsypany blat/ stolnicę i uformować wałek
o grubości około 7cm i podzielić go na 12 równych części. Uformować bułeczki.



Formę o wymiarach 30x21 wyłożyć papierem do pieczenia i układać w niej bułki rzędami.
Podczas pieczenia bułeczki się ze sobą złączą.
Przed włożeniem do piekarnika należy je posmarować roztopionym masłem i posypać parmezanem.
Piec w temperaturze 200
°C przez 20 minut.


********
Ten pierwszy post po roku dedykuję Adrianowi, który często dzwoni do mnie ze swoimi przemyśleniami kulinarnymi jak i po kuchenną poradę :)



SHARE

About Paula

2 komentarze :