Przepis wymyślony przypadkiem, początkowo była to improwizacja.
~ makaron spaghetti
~ puszka tuńczyka w oleju
~ 2 ząbki czosnku
~ 3 łyżki octu winnego
~ szczypta ziół prowansalskich
~ sól/pieprz/cukier
~ 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
~ 150 g pomidorków koktajlowych przeciętych na pół
Makaron ugotować al dente. Ząbki czosnku drobno posiekać i podsmażyć na oleju, dodać tuńczyka.
Podlać octem winnym i chwilę podusić, aż do odparowania octu. Posypać ziołami prowansalskimi,
doprawić do smaku. Jeśli tuńczyk jest za kwaśny dodać trochę cukru i całość wymieszać.
Do dużego garnka, w którym wcześniej gotował się makaron wrzucić tuńczyka, makaron, pomidorki koktajlowe i zieloną pietruszkę. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Jeśli danie jest zbyt suche można dolać smakowego oleju.
Szybkie i smaczne :) tak jak lubimy :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy