Zielona Zapaska
Home » » Ziołowe bagiteki

Ziołowe bagiteki

Written By Paula on sobota, 30 stycznia 2016 | 17:28

Kto z nas nie robi się głodny na widok ciepłego pieczywa? :)
Wiadomo, że najprościej jest trafić na dostawę gorącego pieczywa
w supermarkecie po powrocie z pracy.

Tylko te ciepłe, pachnące i chrupiące bułeczki są często półproduktami wypiekanymi na poczekaniu. Wiem, wiem, piszę tak, chociaż sama nie mogę się powstrzymać od zakupu takiej bułki ;)
Dzisiaj będzie inaczej, bo będą to bagietki domowego wypieku.




Składniki na 2 bagietki:


  ~ 500g mąki pszennej pełnoziarnistej
  ~ 300ml ciepłego mleka
  ~ 50g świeżych drożdży
  ~ 1 łyżeczka soli
  ~ 2 łyżki masła
  ~ 1,5 łyżeczki cukru
  ~ bazylia, zioła prowansalskie, chilli w płatkach

W misce sporządzić rozczyn z drożdży z dodatkiem ciepłego mleka i cukru.
Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Mąkę połączyć z przyprawami i solą, dolać rozpuszczone drożdże,dodać masło. Wszystko zmiksować na jednolite ciasto, mikserem- hakiem do ciasta drożdżowego. Pozostawić około 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200°C

Po czasie ciasto wyłożyć na blat/stolnicę, ponownie zarobić ręcznie. Podzielić na dwie równe części. Każdą z nich uformować- lekko skręcić lub naciąć ostrym nożem.
Piec około 15-20 minut na blaszce wyłożonej pergaminem, a bagietki oprószyć jeszcze mąką.


Aby bagietki były chrupiące, wstawić na dno piekarnika naczynie żaroodporne z 250ml wody. 
Wypieczone bułki wystudzić na kratce.


SHARE

About Paula

0 komentarze :

Prześlij komentarz