Zielona Zapaska
Home » » Jagodowe muffiny

Jagodowe muffiny

Written By Paula on poniedziałek, 6 lipca 2015 | 21:57

Sezon na letnie owoce w pełni. Najbardziej z nich wszystkich lubię maliny. Najlepiej smakują takie zrywane prosto z krzaka w gorący dzień.
Ale dzisiaj nie będzie o malinach. Tylko o jagodach.
W związku z moją przeprowadzką z malutkiej mieściny  do dużego miasta, byłam zdumiona ilością warzywniaków w mojej okolicy. Tak więc korzystam z dobrodziejstw okolicznych bazarków. Niedawno trafiłam na dorodne jagody, z których zrobiłam letnie muffiny.

Składniki: 
 ~ 3 szklanki mąki pszennej
 ~ niecała szklanka cukru
 ~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ~ 2 jajka
 ~ roztopiona kostka masła
 ~ 1 szklanka soku pomarańczowego
 ~ 3/4 szklanki górskich płatków owsianych
 ~ 2 szklanki jagód

Na początek płatki owsiane namoczyć w pomarańczowym soku przez 15 minut.
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać roztopione masło
i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mokrymi składnikami.Na sam koniec do ciasta wsypać jagody i namoczone wcześniej płatki owsiane. Wymieszać delikatnie łyżką. Nagrzać piekarnik do 180°C. Blaszkę do muffin wysmarować masłem i wypełnić ciastem. Babeczki piec do suchego patyczka, około 20 min. Studzić na kratce.
SHARE

About Paula

2 komentarze :