Zielona Zapaska
Home » , » Chrupki chlebek-placek

Chrupki chlebek-placek

Written By Paula on czwartek, 23 kwietnia 2015 | 12:14

Chlebek, to tylko z nazwy. W rzeczywistości to po prostu placek z maki pełnoziarnistej z dużą ilością ziaren, To bardzo dobra i zdrowa przekąska. Można podawać go na słodko np. z dżemem lub tak jak ja z białym serkiem. Jest to idealny zamiennik bułki lub kromki chleba na śniadanie.




Składniki:

 ~ 2 szklanki maki pełnoziarnistej
 ~ 2 szklanki płatków owsianych
 ~ 1 szklanka ziaren słonecznika
 ~ 5 łyżek sezamu
 ~ 5 łyżek maku
 ~ 4 łyżki ziaren siemienia lnianego
 ~ 800 ml wody
 ~ 1-2 łyżeczek soli

Wszystkie składniki połączyć ze sobą, Odstawić na 15 minut do napęcznienia. W między czasie rozgrzać piekarnik do 175° C najlepiej na termoobieg. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
i rozłożyć ciasto równomiernie na grubość 1 cm. Piec godzinę, z czego ostatnie 20 minut placek przełożyć na kratkę do pieczenia. To spowoduje, że po upieczeniu kromki będą chrupkie.
Kroić po wystudzeniu według uznania.



SHARE

About Paula

1 komentarze :