Zielona Zapaska
Home » » Rożki francuskie z pastą z tuńczyka

Rożki francuskie z pastą z tuńczyka

Written By Paula on środa, 17 października 2012 | 19:39

Nie jestem wielka fanką ciasta francuskiego. Skusiło mnie jedynie nadzienie, które wyszło po prostu rewelacyjne. Spróbujcie sami ;)


Składniki:

~ paczka ciasta francuskiego
~ puszka tuńczyka w oleju
~ 2 jaja ugotowane na twardo
~ cebula dymka+ szczypior
~ natka pietruszki
~ 1 ogórek konserwowy
~ 2 łyzki gęstej śmietany
~ 1 łyżka majonezu
~ 1 łyżka kaparów
~ sól/ pieprz
~ roztrzepane jajo do posmarowania

Jaja pokroić w kostkę. Pokrojona cebule podsmażyć na oliwie. Szczypior i natkę pietruszki drobno posiekać, tuńczyka odsączyć. Wszystko razem połączyć dodając kapary, wymieszać. Do pasty dodać śmietanę, majonez i doprawić do smaku. Ciasto francuskie rozłożyć i podzielić na sześć części w kształcie kwadratu. Na środek dać opcjonalnie porcję farszu. Składać na pół tak aby utworzył się trójkąt. Dobrze zakleić tak aby w czasie pieczenia farsz się nie wylewał! Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200 C, 20 minut.






























SHARE

About Paula

0 komentarze :

Prześlij komentarz