Zielona Zapaska
Home » » Szpinak w roli głównej

Szpinak w roli głównej

Written By Paula on wtorek, 30 lipca 2013 | 14:30

Niestety szpinak nie jest docenianym produktem w kuchni. Większości pewnie kojarzy się z małą zielona breją, którą trzeba było jeść w przedszkolu. Sama do pewnego czasu nie byłam zwolenniczką szpinaku, ale jak widać do niektórych rzeczy trzeba dorosnąć :)


Sałatka ze szpinaku z sosem musztardowym

Składniki: (na jedną porcję)

 ~ garść liści szpinaku
 ~ 1 pomidor najlepiej malinowy
 ~ kilka kostek sera camembert
 ~ garść posiekanych orzechów włoskich


Szpinak umyć i odsączyć. Ułożyć na talerzu. Pomidora umyć (można go sparzyć w celu usunięcia skórki) i pokroić w kostkę. Na szpinaku ułożyć pomidora, ser i posypać całość orzechami. Polać sosem.


Sos musztardowy:

 ~ 2 łyżeczki musztardy
 ~ niecała łyżeczka wody
 ~ sok z cytryny
 ~ sól/ pieprz do smaku

Wszystkie składniki połączyć razem, przyprawić do smaku i dobrze wymieszać.


































SHARE

About Paula

2 komentarze :

  1. Szpinak jest wspaniały, trzeba go jedynie dobrze doprawić i można zajadać do woli: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka z świeżego szpinaku jest przepyszna i zdrowa. Świeży szpinak smakuje zupełnie inaczej, polecam:)

    OdpowiedzUsuń