Zielona Zapaska
Home » , » Pomidorowa z pomidorów

Pomidorowa z pomidorów

Written By Paula on wtorek, 8 września 2015 | 16:30

Hm... niby to jest logiczne, że zupa pomidorowa powinna być z pomidorów. Jednak tradycyjnej polskiej pomidorówce daleko do tego warzywa, bo przecież przecier to nie to samo.
A z moją tak nie będzie.





Składniki:


 ~ 1 udko z kurczaka
 ~ marchew
 ~ seler
 ~ pietruszka
 ~ mała cebula

 ~ ziele angielskie/ liść laurowy

 ~ 6 pomidorów
 ~ 4 ząbki czosnku
 ~ świeże zioła- bazylia i tymianek
 ~ sól, pieprz
 *bułgarska czubryca do smaku


Sporządzić wywar z udka i warzyw. Kiedy już wszystko będzie miękkie bulion odcedzić. Wszystkie pomidory pokroić na cząstki i podsmażyć razem z czosnkiem i ziołami do momentu aż wypuszczą sok. Całość przełożyć do wywaru i zblendować. Przygotować drugi garnek i przecedzić zupę.
Zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z makaronem.






**Dla Asi, która zawsze miała ochotę na pomidorówkę w szkole na matematyce... Choć przecież nic w tym dziwnego, bo była to klasa przyszłych kucharzy :) **
SHARE

About Paula

0 komentarze :

Prześlij komentarz